29 Ekim 2013 Salı

İTALYA - NAPOLİ

Napoli deyince akla ilk gelen Pompei şehir kalıntılarına bir önceki yazımda yer vermiştim ki kendisi burada. Pompei turu öğle yemeğiyle son bulunca Napoli'ye doğru dönüş yoluna geçtik. Yanlış hatırlamıyorsam Pompei Napoli arası 25-30 dakika sürüyor. Pompei de gezerken yorulmuşsunuzdur bu süre dinlenmeniz için ideal. Biz turla Napoli'ye vardığımızda önce yerel yiyecek içecekler satan bir dükkana götürüldük. Burada Napoli ve çevresinde daha yaygın olan Limoncello isimli içeceği tadabilirsiniz. Kendisi sarı renkli, kolonya kokusunu çağrıştıran limon likörüdür :) Aynı zamanda bu dükkanlardan yerel baharatlar, makarna sosları yada makarna çeşitleri de satın alabilirsiniz.
Tur rehberimiz Napoli hakkında bize kısa ve enterasan bilgiler verdi ben de size gördüklerimi aktarmaya çalışacağım. Öncelikle Napoli de hiç yeni, sıfır dediğimiz araba göremezsiniz. Yollar o kadar dar ki arabalar park edebilmek için sürekli birbirlerine dokundurmak suretiyle çarptıkları için bütün arabaların sağı solu yamuk ve nasılsa yeniden vururlar diye kimse arabalarını yaptırmıyor. Zaten sigorta şirketleri de Napoli'ye kayıtlı olan arabaları sigortalamıyorlarmış, sanırım batmamak için :) Napoli ve çevresi meşhur İtalyan mafyasının yer aldığı bölgeler olduğu için Napoli'ye giden yaklaşık 20 yıldır bitmemiş otoyollar olduğu söyleniyor. Devletin yol yapımı için gönderdiği ödeneğin mafya tarafından gasp edildiği ve yol yapımının sürekli devam ettiği belirtiliyor, biz giderken de yol yapım çalışması vardı ve rehberimiz burada Roma'dan kalma yollar bile var, yol yapım çalışmaları o kadar yavaş yani demişti :) Napoli İZmir'in İtalya versiyonu gibi. İnsanları sakin, mutlu, huzurlu ve yavaş :) Tarlabaşı gibi pencereden pencereye çamaşırların asıldığı şirin sevimli fakat güven vermeyen sokakları var :) Ünlü 2 alışveriş sokağı var, onların birinde harika bir cam tavanı olan alışveriş merkezi var.
 
Bu alışveriş sokaklarından biri Via Toledo. Aradığınız birçok markayı burada kolayca bulabilirsiniz. Bizim alışveriş pek ilgimizi çekmediği için dadanmadık fakat ucuz ve kaliteli bir İtalyan kozmetik markası olan Kiko'yu burada bulabilirsiniz. Kiko ile ilgili yazı için diğer bloguma buyurabilirsiniz. Buradan :)
 
Napoli'nin iç kısımları İstanbul'a benzerken kordon tamamen İzmir :) Sahil şeridi gerçekten harika. Karşısında Capri adası ile Napoli gündüz olduğu kadar eminim akşamları da etkileyicidir. Bu arada Capri adasına gidemedik ama kapri pantolonların Capri adasından çıktığını da belirteyim :)
 
Biz sahilde bu manzara karşısında mutlu mesut gezerken turun kalkış saatine 10 dakika kaldığını ve nerede olduğumuzu bilmediğimizi farkedince koştura koştura şehir merkezine gittik. Giderken de yolda bu amcaları gördüm, turu kaçırabileceğimizi gözardı ederekten fotoğraflarını da çektim.
Benim, her şeyi bir bakışta anlayan sevgilim her ne kadar "Ya şimdi adamın elinde tuttuğu demir çubuktan bir parça adamın elbisesinin kolunun altından geçip adamın oturduğu yerin altına zıbık zıbık oy bıbık" türü açıklamalar yaparak şaşkınlığımı yarıda bıraksa da bence yine de ilginç işte :) Bu son kare fotoğrafımdan sonra zor da olsa tur obotüsünü bulup binip Roma'ya döndük. Gerisini hatırlamıyorum çünkü o kadar yorgundum ki sanırım otele kadar uyudum :) Bir gün sonra da sanatın başkenti Floransa'ya yolumuz. Floransa yazısı da çok yakında burada olacak. Görüşmek üzere...

1 yorum:

  1. Hilesi olsa da adamlar yapmış işte, mantık yürütmeye ne gerek var:) Bence fotoğraf harika ve evet deniz kenarı ne kadar da benziyor İzmir'e..
    Teşekkürler paylaşım için:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok değerli. Yorumlarınız için teşekkürler...