25 Şubat 2013 Pazartesi

MACERA DOLU AMERIKA!

Yazının başlığına bakmayın siz. Henüz Amerika'da değilim :) Ama Nisan başlarında olacağım. Döndüğümde de bol bol yazı yazarım artık. Şu an yazacaklarım ise Amerika'ya gitmekten daha zor olan vize işlemleriyle ilgili. Ben başvurmadan önce internet ortamında doğru düzgün bir bilgi bulamadım açıkçası. O yüzden bu yazıyı yazmaya karar verdim ki benim gibi ne yapacağını bilemeyenler için yol gösterici olsun.


Efendim öncelikle size kendi durumumdan bahsedeyim. Daha önce 5 kere greencard'a başvurmuş fakat şansı yüzüne gülmemiş, bundan yaklaşık 5 yıl kadar önce evine hırsız girmiş ve pasaportu çalınmış bir insanım. Bunları okuyunca vizeye daha başvurmadan bile umutsuzluğa düşmüş olmamı anlamlı bulursunuz heralde. Amerika vizesi için başvurabileceğiniz 2 yer var. Biri Ankara Amerikan Büyükelçiliği, diğeri de İstanbul Amerikan Başkonsolosluğu. Ben İstanbul'da olduğum için tabiki konsolosluğa başvurdum. Öncelikle konsolosluğun sitesinden başvuru formunuzu doldurmanız gerekiyor. Formu bulabileceğiniz yer burası. Formu kesinlikle kendiniz doldurmalısınız. Daha sonra adımları takip ederek kredi kartıyla vize başvuru ücretinizi de yatırabilirsiniz. Formu doldurup vize ücretini yatırdıktan sonra size randevu saati ve gününü seçmeniz için bir sayfa açılacak, buradan istediğiniz tarih ve saati seçebilirsiniz. Olur da randevunuza gidemeyecek olursanız iptal ettirmeyi unutmayın.


Eğer siz de benim gibi bordrolu bir çalışansanız ve turist olarak gidiyorsanız başvuru formunuz ve pasaportunuzun yanında bu evraklara da sahip olmalısınız:

* Şirketinizin antetli kağıdına ve imzalı olarak, Amerika konsolosluğuna hitaben, işveren tarafından yazılmış, şirketteki görevinizi ve seyahat detaylarınızı belirten dilekçe,
* Şirketinizin imza sirküleri,
* Şirketinizin vergi levhası fotokopisi,
* Yeni tarihli faaliyet belgesi fotokopisi,
* Ticari sicil gazetesi fotokopisi,
* Sigorta işe giriş bildirgesi fotokopisi,
* Son 3 aya ait sigorta bildirgesi fotokopisi,
* Son 3 aylık bordro fotokopisi,
* Varsa gayrimenkul tapu fotokopileri,
* Banka hesap cüzdanınız,
* Otel ve uçak rezervasyonlarınız,
* Vize kurallarına uygun 2 adet fotoğraf
* Ve vize görevlisini, seyahatinizi sorunsuzca tamamlayacağınıza inandıracak evraklar.

Evet ben tüm evraklarımı hazırlayıp görüşmeye gittim. Fakat bu evrakların hiçbirisini istemediler benden. Sırada benden önde olan 3-4 kişiden otel ve uçak rezervasyonlarını, banka hesap işlemleri dökümlerini vs istediler fakat benden istemediler. Vize görevlisinin hayati bulduğu tek soru daha önce yurtdışına çıkıp çıkmadığımdı sanırım. Evet cevabını verince biraz daha detaylı sorular sordu. Benden önce görüşme yapan biri red cevabı aldı. Çünkü daha önce hiç yurtdışına çıkmamış ve Amerika'daki kız arkadaşının yanına gideceğini söylemişti. Vize görüşmesinde önemli olan vize memurunun sizin ülkenize geri dönüp dönmeyeceğinize inanması. Ve o kişinin dönmeyeceğinden şüphelendi sanırım ki kibarca reddetti. Daha önceden internetten okuduğum kadarıyla vize sonuçları hemen söylenmiyor, ups kargo ile pasaportunuz size ulaştığında öğrenebiliyormuşsunuz. Fakat o sistem artık değişmiş. Görüşmemden sonra vize memuru "Vizeniz onaylandı. İyi şanslar" dedi ve 1 gün sonra da pasaportum kargoya verilmişti. Önceden pasaportlar Ups kargo ile gönderiliyormuş, artık başvuru sırasında sizden PTT şubesi tercih etmenizi söylüyorlar. Bu nedenle benim pasaportum da 2 gün sonra Kadıköy PTT müdürlüğüne teslim edilmiş. Açıkçası evraklarınız tamsa ve vize memuru sizin geri döneceğinize ikna olduysa vize alamamanız için hiçbir neden yok gibi görünüyor.


Umarım bu yazı vize başvuru öncesinde olanlar için faydalı olur. Ben vizemi aldım şimdilik beklemedeyim. Darısı sıradakilere :)

8 yorum:

  1. ben bu kadar uğraşıp da gitmem sanırım, bu ne yahu :))

    YanıtlaSil
  2. Selam bir sorum olacak;

    Vizeli pasaportunuzun ptt subesine geldiğinden nasıl haberiniz oldu. Mail veya sms mi aldınız? Kargo sürecini takip edilebileciğimiz bir yer var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, vize başvuru formunu doldurduğunuz zaman kullanıcı adı ve şifreniz oluyor zaten. Sistemden kontrol edebiliyorsunuz pasaportunuzun kargoya verilip veerilmediğini. Aynı zamanda cep telefonunuza mesaj mailinize de bilgilendirme maili geliyor.Genelde vizeniz onaylandıysa 1 gün sonra kargoya veriliyor zaten.

      Sil
  3. Vize sayfasındaki bozuk Türkçe canımı sıkıyor:) Ben mail ve sms bekleyeyim. Hızlı cevabınız için teşekkür ederim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim :) Başvurunuz onaylandıysa sonraki gün kargoya verilmiştir 2 gün içinde sms alırsınız

      Sil
  4. ticari sicil gazetesi nedir nerden nasil alinir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ticari sicil gazetesi fotokopisi şirketinizden almanız gereken evraklardandır Rabia hanım.

      Sil

Yorumlarınız benim için çok değerli. Yorumlarınız için teşekkürler...