23 Temmuz 2014 Çarşamba

BARCELONA - SAGRADA FAMILIA

Barcelona deyince akla gelen, Barcelona'nın isminin geçtiği her yazıya fotoğraflarıyla eşlik eden şehrin simgesi kilise Sagrada Familia'da sıra. Öncelikle belirtmeliyim biz burayı ziyaret edebilmek için oldukça uğraştık. Önce ilk gün, olanca saflığımızla gidip ziyaret etmek istedik. Kilisenin çevresinde 1 tur dolanan sırayı görünce dumur olsak da yine de vazgeçmemiştik ki o günlük biletlerin tükendiğini söylediler. Biz de bir sonraki sabah 8'de gelmek üzere ayrıldık. Bir sonraki sabah 8'de kilisenin önüne geldiğimizde 5 kişi sıraya girmişti bile. Hemen içeriye girebileceğimize inancımız tam ve bekliyorken öğleden önceki biletlerin tükendiğini ancak saat 13:30'da içeri girebileceğimizi söylediler. Nasıl olabilir böyle bir şey diyorduk ki online bilet alınabildiğini öğrendik. Anlayacağınız siz siz olun bizim gibi gidip sırada falan beklemeyin alın online biletinizi tam saatinde gelin :)
Gaudi baş yapıtı olan Sagrada Familia'yı yapmaya 1883 yılında başlamış. Ve hayatını bu kiliseye adamış. Öyle ki bu kilisenin yapımıyla uğraşırken gelen diğer cazip fırsatları geri çevirmiş, uyuma alanını bile buraya kurmuş. Kısacası burada yatıp kalkacak kadar kendini adamış bu işe.  Henüz kiliseyi bitirmesine oldukça uzun bir zaman varken 1926'da tramvay çarpması sonucu yaralanmış ve 3 gün hastanede kalmış fakat kurtarılamamış. 74 yaşında vefat etmiş. Gaudi'nin vefatına rağmen kilisedeki çalışmalar devam etmiş. 1952'de Gaudi'den kalan çizim ve taslaklarla onun tarzının dışına çıkmayacak şekilde yapımına yeniden başlanmış ve hala da devam ediyor. Bilinenin aksine kilise bakımda değil hala inşa ediliyor. 
Binanın dış cephesi gerçekten büyüleyici. Her yerde heykeller var ve hepsi çok etkileyici. Heykellerin özellikle yüz ifadelerinin gerçekliği muazzam. Sagrada Familia henüz tamamlanmamış olmasına rağmen Unesco dünya tarih mirası listesinde. O kadar heybetli bir yapı ki şehrin hangi tepesine giderseniz gidin mutlaka görürsünüz. Gaudi'nin yapıyı bu kadar yüksek yapmasındaki amacının insanın yaptığı şeylerle Tanrıya yakınlaşabileceği fikri olduğu söyleniyor. 
Binanın dışı kadar içi de etkileyici. Gaudi'nin kilisenin içini cennete benzetme çabasıyla tasarlandığı düşünülüyor. İçerideki sütunlar ağaç formunda çalışılmış ve renkli camlarla süslenmiş.
Girişte 2 ayrı bilet alarak kuleye de tırmanabiliyorsunuz. Kuleden baktığınızda tüm Barcelona ayaklarınızın altında ve manzara gerçekten çok güzel.
Eğer yüksekten korkmuyorsanız kulede çıkıntı şeklinde balkonlar var, manzaraya karşı fotoğraf çekmek için :)
Sagrada Familia'da böyle. Barcelona'ya yolunuz düşerse ilk gidilecek mekanlardan. Sırada benim Barcelona'daki  en favori ziyaret mekanım olan Montjuic kalesi var. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...

1 yorum:

  1. Açıkçası Avrupa'da yaşamak istediğim şehirlerden birisidir Barcelona.Nedense geçen yıl kısa bir ziyaret etmiştim orayı.İnsanları bana sıcak kanlı geldi.Diğer Avrupa ülkelerine göre.Ayrıca İspanya'ya zaten bir sevecenliğim var.Endülüs'ten dolayı olmalı sanırım bu sevecenlik.Ne olursa olsun okuduğum yazılarınız ile daha çok bilgi sahibi oldum Barcelona hakkında.Açıkçası resimlerdende görüldüğü gibi gerçekten etkileyici ve güzel bir şehir.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok değerli. Yorumlarınız için teşekkürler...