21 Ağustos 2014 Perşembe

PARK GUELL

Barcelona'nın üstüne 10 günlük Paris gezisi yaptım geldim, Paris'in gezilecek yerini bırakmadım ama ben hala Barcelona'yı yazıyorum evet. Son zamanlarda bir meşgulüm (bir üşengecim ki) sormayın. En son favorim olan ismini söylemesi bile güzel Montjuic kalesindeydik. Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi bir gün sonra hava güzel olunca Gaudi'nin unutulmayacak eserlerinden olan Park Güell'e gitmeye karar verdik tabii.
Park Güell aslında bir proje. Eusebi Güell isimli bir Katalan 17 hektarlık bu alanı satın almış ve daha sonra da İngiliz stilinde tasarlanmış bir alana dönüştürmek istemiş. Bu alan içinde 50'den fazla da ev bulunacakmış. 1900 yılında Güell park için Gaudi ile görüşmüş ve Gaudi 14 yıl boyunca bu alan için çalışmış. Ve ilginçtir ki proje bittiğinde 1 ev dahi satılamamış. Zaten alan 1918 yılında devlete geçmiş ve devlet de 1922 yılında alanı halka açmış.
Bize gerçekten ilginç geldi, böyle tüm Barcelona'yı tepeden gören güzel bir semtte nasıl olmuş da o evler satılamamış? Sanıyorum o dönemler şehre uzak kaldığı için. Her nasıl olduysa da iyi olduğu kesin. Bireysel olarak yaşayacakları bu görsel güzelliği hepimiz yaşayabiliyoruz böylece.
Parkın içi Gaudi'den beklenecek şekilde rengarenk mozaiklerle dolu. Ağzından su akıtan bu dev kertenkele de parkın en bilinen sembollerinden. Yukarıya doğru basamakları çıktığınızda geniş bir alanı çevreleyen bank sırasını, Hansel ve Gretel'in evinden esinlenerek yapılmış kurabiye ve şeker görünümlü evler ile kuşbakışı Barcelona'yı görüyorsunuz.
Şansınız yanınızdaysa bonus olarak su birikintisinde serinlemeye çalışan güvercin ve (sanıyorum) papağanları da görebilirsiniz :)
Parkın içinde bu kadar güzelliğin yanında bir de müze var. Gaudi müzesi. Aslında 1906-1926 yılları arasında Gaudi'nin yaşadığı ev bu ve tasarımcısı Francesc Berenguer. Müzede Gaudi'nin çizimleri ile kendi eşyaları var.
Bu arada söylememe gerek var mı bilmiyorum ama parka giriş ücretli. Müze ve park için kişibaşı 7 Euro. Biz Park Güell'i doya doya gezdikten sonra, Ceyhun'un Doktora projesi için faydalı olacağını düşündüğümüzden parkın çok yakınındaki Gaudi Experience'a gittik. 4D teknolojisi ile Gaudi'nin eserlerini içeren 10 dakikalık filmi izleyip kendinizi o dönemde hissedebilirsiniz. Bunun da fiyatı 9 Euro. 10 dakikalık film için 9 Euro ödenir mi demeyin, film sayesinde Gaudi'nin hangi eseri  neyi düşünerek tasarladığı konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz. Gitmişken oturun Gaudi amcanın bir çayını da için :)
Çayımızı da içtiğimize göre bu yazıyı da burada sonlandırabiliriz. Bir sonraki yazıda önce Barselona Katedrali'ne gidelim gotik tarzdan içimiz biraz darlanınca da La Boqueria'ya gider aç karnımızı doyururuz :) Görüşmek üzere...

8 yorum:

  1. eğlenceli bir yere benziyor :))

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Önceliikle kısa ve öz güzel bir yazı olmuş.. ben turla gidicem ama ekstra olara götürülüyor ve çok fazla para alınıyor kendimiz gitsek parka girmek için çok sıra bekler miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Kesinlikle kendiniz gidebilirsiniz ve sıra falan olmuyor. O konuda bir sıkıntınız olmasın :)

      Sil
  3. Çok teşekkür ederim .)

    Yarın akşam barcelonada olucam inşallah artık aklıma takılan birşey olursa burdan rahatsız edebilirim sizi : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki :) esraersal1@gmail.com mail atarsanız daha hızlı dönüş alırsınız. İyi tatiller :)

      Sil
  4. Tamamdır çok teşekkür ederim : )

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok değerli. Yorumlarınız için teşekkürler...